Na twee digitale edities was er op dinsdag 29 november 2022 het eerste échte Festival van de Toekomst.
In het Leietheater in Deinze kwamen we te weten hoe de toekomst er voor onze economie in Oost-Vlaanderen uit zal zien.
Innovatief, dat is zeker!
Thierry Geerts schetste de digitale context en Stijn Ilsen nam ons mee naar de ruimte, terwijl Yasmien Naciri inclusie koppelde aan innovatie en Tom Palmaerts de trends toonde die ons te wachten staan.
Maar er was zoveel méér: een unieke belevingsmarkt liet ons proeven, voelen en horen hoe onze toekomst nu al vorm krijgt.
Check zeker de aftermovie hieronder om de sfeer op te snuiven!
Sprekers
Het is al lang geen geheim meer dat zowel op technisch, menselijk als maatschappelijk vlak de veranderingen die de digitalisering met zich meebrengt bijzonder groot zijn. Maar wist je ook dat die digitalisering ons niet minder maar juist méér mens maakt? Waardoor we als mens zélf geëvolueerd zijn naar wat je een nieuwe mensensoort zou kunnen noemen: maak kennis met de ‘homo digitalis’! Meer mens dan ooit.
Wist je dat er bij ons, in Oost-Vlaanderen, bijzondere ruimtevaartprojecten worden gerealiseerd? Zo werden er al drie Belgische satellieten ontworpen, gebouwd, getest én gelanceerd! Om iets bijzonders te doen in de ruimte moet je dus helemaal niet naar Amerika. Ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen blikt even terug, maar kijkt vooral vooruit. Naar bijzonder innovatieve projecten die inspireren en ons hier op aarde in de toekomst zullen helpen. Wist je bijvoorbeeld dat we bezig zijn met een missie om de aarde te beschermen tegen een asteroïde-inslag, dat we bemande missies naar de maan en Mars voorbereiden en tussendoor ook nog even wat technologie ontwikkelen om foto’s te maken van planeten bij andere sterren?
Moet innovatie kostelijk en radicaal zijn? Helemaal niet, en dat maakt Yasmien Naciri ons duidelijk. Ze legt ook uit hoe je best begint aan een innovatieproces in een omgeving waarin weinig wordt vernieuwd. Want wat doe je als innovatie zowel intern als extern bedreigend overkomt? En hoe zorg je ervoor dat je iedereen meekrijgt in je verhaal, zodat innovatie voor jouw organisatie doet werken in plaats van tegenwerken? Maak je klaar voor een pak praktische tips en herkenbare voorbeeldcases.
We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar door kleine trillingen te kaderen in grote evoluties en trends kunnen we mogelijke toekomsten wél voorstellen. Tom Palmaerts van Trendwolves onderzoekt welke maatschappelijke fenomenen de volgende tien jaar belangrijk zullen zijn. Hij speelt graag met toekomstdenken… maar toekomstdenken is enkel interessant als we er vandaag mee aan de slag kunnen gaan. Welkom in Futropolis!
Belevingsmarkt
Tijdens een unieke belevingsmarkt zagen we met welke innovaties onze hogescholen en universiteiten volop aan het experimenteren zijn en hoe de logistiek van de toekomst vorm krijgt. En op de expo ‘Biogebaseerde economie in Oost-Vlaanderen. Er zit meer in dan je denkt’ maakten we kennis met de basistechnieken van de biogebaseerde economie.
Ontdek hieronder wat je eventueel gemist hebt!
Welke duurzame textielmaterialen zijn er vandaag al beschikbaar? En welke lokale plantaardige reststromen zijn ‘vezelrijke kandidaat’ om verwerkt te worden tot nieuwe textielgarens? Het project ‘Sustex’ brengt alles in kaart en genereert zo nieuwe kennis over vezelextractie uit lokale plantaardige reststromen.
Test de LifeCity app zelf uit. Deze digitale tool werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de jeugdhulp daar een intensieve, individuele opvolging en begeleiding van elk kind en elke jongere in de hulpverlening van levensbelang is.
Van gebruikers krijgen we nu de feedback dat deze app heel wat potentieel biedt om alle kinderen te leren praten over hun emoties. Een tool die dus ook op scholen zou kunnen ingezet worden om leed op latere leeftijd te voorkomen. Bovendien zijn we ook al bezig met een vervolg app, de LifeTree app, specifiek voor jongeren 12+.
Het is al lang geen geheim meer dat zowel op technisch, menselijk als maatschappelijk vlak de veranderingen die de digitalisering met zich meebrengt bijzonder groot zijn. Maar wist je ook dat die digitalisering ons niet minder maar juist méér mens maakt? Waardoor we als mens zélf geëvolueerd zijn naar wat je een nieuwe mensensoort zou kunnen noemen: maak kennis met de ‘homo digitalis’! Meer mens dan ooit.
Arteveldehogeschool
Als we het over de toekomst van onze economie willen hebben, kunnen we niet voorbijgaan aan wat circulaire en sociale economie vandaag al concreet betekent. Arteveldehogeschool voert ook onderzoek naar circulaire businessmodellen binnen de bouw- en voedingssector. Ook benieuwd naar de resultaten?
Ook in de sectoren welzijn, zorg en dienstverlening maakt digitalisering het verschil. Heel wat projecten van Arteveldehogeschool zijn hier dan ook specifiek op gericht. Maak kennis met digitale apps en tools voor welzijn en geestelijke gezondheid.
KULeuven
Luister naar de toekomst en het verleden! Ontdek hoe virtuele akoestiek gebruikt wordt tijdens architectonisch ontwerp en in onderzoek naar architecturale akoestiek, wat er tegenwoordig mogelijk is op vlak van computersimulaties, voorspelling van spraakverstaanbaarheid en muziekklank in ruimtes en luister naar de “geauraliseerde” geluiden van virtuele 3D-kamermodellen.
Fabriek Logistiek
Autonome Mobiele Robots (AMR’s) worden steeds vaker gebruikt in de logistiek. Zo’n AMR heeft slimme software aan boord: hij bepaalt zelf zijn route en wanneer die geblokkeerd is, bepaalt hij autonoom een alternatieve route, rijdt om het obstakel heen, komt op zijn route terug en vervolgt zijn weg. We laten de AMR los op onze belevingsmarkt!
Neen, vliegen met een drone mag je niet doen. We houden het toestel sowieso aan de grond. Maar we tonen je wel hoe een inventarisatie in het magazijn met behulp van een drone kan gebeuren. Vliegensvlug, dat is zeker!
Kan je een order verpakken met een minimum aan lucht in de optimale doos? Probeer zelf een gecombineerd order in een grote doos naar keuze te plaatsen en doe dan hetzelfde onder begeleiding van een software tool. Je zal snel je meerdere moeten erkennen!