Belevingsmarkt 2022

Tijdens een unieke belevingsmarkt zagen we met welke innovaties onze hogescholen en universiteiten volop aan het experimenteren zijn en hoe de logistiek van de toekomst vorm krijgt. En op de expo ‘Biogebaseerde economie in Oost-Vlaanderen. Er zit meer in dan je denkt’ maakten we kennis met de basistechnieken van de biogebaseerde economie.

Ontdek hieronder wat je eventueel gemist hebt!

Kan je hennep verwerken tot een kwalitatief textielproduct? En kan dit ook op industriële schaal? Het antwoord is twee keer volmondig “ja”, en dat bewijst het project ‘Cannabisness’ van HOGENT. Zie en voel de vezels van hennep en ook ander materiaal uit reststromen, zoals hop.

Welke duurzame textielmaterialen zijn er vandaag al beschikbaar? En welke lokale plantaardige reststromen zijn ‘vezelrijke kandidaat’ om verwerkt te worden tot nieuwe textielgarens? Het project ‘Sustex’ brengt alles in kaart en genereert zo nieuwe kennis over vezelextractie uit lokale plantaardige reststromen.

Test de LifeCity app zelf uit. Deze digitale tool werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de jeugdhulp daar een intensieve, individuele opvolging en begeleiding van elk kind en elke jongere in de hulpverlening van levensbelang is.
Van gebruikers krijgen we nu de feedback dat deze app heel wat potentieel biedt om alle kinderen te leren praten over hun emoties. Een tool die dus ook op scholen zou kunnen ingezet worden om leed op latere leeftijd te voorkomen. Bovendien zijn we ook al bezig met een vervolg app, de LifeTree app, specifiek voor jongeren 12+.

Wist je dat veel loopblessures ontstaan door een te hoge belasting telkens je een stap zet? Door muzikale feedback via een sensor op het scheenbeen aan de loper te geven, kan die zijn loopstijl aanpassen om zo de belasting te doen dalen. En wanneer de muziek “ruisloos” is, is de kans op het ontstaan van blessures veel minder groot. Test de “low impact runner” zelf uit op onze loopband en hoor hoe de ruis uit de muziek verdwijnt door je loopstijl aan te passen.

Een economisch levensvatbare aquacultuur in Vlaanderen? Daar doet Odisee onderzoek naar. Maak kennis met de levende Australische roodschaarkreeften, een beloftevolle soort voor aquacultuur in Vlaanderen. En ontdek de mogelijkheden die de zoetwaterkabeljauw te bieden heeft.

Een intelligente rollator? Probeer zelf uit hoe die via visuele en auditieve cues feedback geeft over jouw gangpatroon en zo stimuleert om deze bij te sturen. Zo zet de gezondheidszorg, dankzij smart devices en artificiële intelligentie, aan de hand van ene rollator stappen richting technologische toekomst!

Als we het over de toekomst van onze economie willen hebben, kunnen we niet voorbijgaan aan wat circulaire en sociale economie vandaag al concreet betekent. Arteveldehogeschool voert ook onderzoek naar circulaire businessmodellen binnen de bouw- en voedingssector. Ook benieuwd naar de resultaten?

Ook in de sectoren welzijn, zorg en dienstverlening maakt digitalisering het verschil. Heel wat projecten van Arteveldehogeschool zijn hier dan ook specifiek op gericht. Maak kennis met digitale apps en tools voor welzijn en geestelijke gezondheid.

‘Van waste tot wijze buurt’: Buurtmakers pakt samen met jongeren een nood aan in hun buurt. Van een plein voor iedereen inrichten tot een muziekstudio bouwen. Ontdek hoe je met afval en natuurlijke materialen kan beginnen ontwerpen. En door circulair te denken leer je onderzoeken hoe je met materialen en technieken het gebruik van grondstoffen kan beperken.

Hoe kan je fake news herkennen? Aan de hand van de EDUbox Nepnieuws ontwikkel je tijdens deze workshop een neus voor echt (en vals) nieuws. Je gaat aan de slag met concrete voorbeelden en krijgt handige tips en tricks aangereikt. Zodat ze jou alvast niet meer kunnen belazeren!

Smaak jij het verschil tussen traditionele worst en vegetarische/veganistische worstanalogen? Doe de geblinddoekte test en ontdek de verschillen qua ingrediënten, structuur en textuur.

Luister naar de toekomst en het verleden! Ontdek hoe virtuele akoestiek gebruikt wordt tijdens architectonisch ontwerp en in onderzoek naar architecturale akoestiek, wat er tegenwoordig mogelijk is op vlak van computersimulaties, voorspelling van spraakverstaanbaarheid en muziekklank in ruimtes en luister naar de “geauraliseerde” geluiden van virtuele 3D-kamermodellen.

Autonome Mobiele Robots (AMR’s) worden steeds vaker gebruikt in de logistiek. Zo’n AMR heeft slimme software aan boord: hij bepaalt zelf zijn route en wanneer die geblokkeerd is, bepaalt hij autonoom een alternatieve route, rijdt om het obstakel heen, komt op zijn route terug en vervolgt zijn weg. We laten de AMR los op onze belevingsmarkt!

Neen, vliegen met een drone mag je niet doen. We houden het toestel sowieso aan de grond. Maar we tonen je wel hoe een inventarisatie in het magazijn met behulp van een drone kan gebeuren. Vliegensvlug, dat is zeker!

Kan je een order verpakken met een minimum aan lucht in de optimale doos? Probeer zelf een gecombineerd order in een grote doos naar keuze te plaatsen en doe dan hetzelfde onder begeleiding van een software tool. Je zal snel je meerdere moeten erkennen!

Hoe kan je in een magazijn slim een order verzamelen met een smartglass? Zet zelf zo’n bril op en probeer voice commando’s uit. Maak zo kennis met de logistiek van de toekomst!