Skip to main content

Nagenieten van een inspirerend Festival

We blikken terug op een geslaagde tweede editie van het Festival van de Toekomst in De Filatuur in Aalst. We hadden met Lode Lauwaert, Pieter-Jan Vandevelde en Hetty Helsmoortel drie absolute topsprekers op ons podium en kunnen ook terugblikken op een razend interessante belevingsmarkt!

Aftermovie

Sprekers

Lode Lauwaert

Wij, robots

Zorgen technologie en AI voor een toekomst met kwaadaardige, hyperintelligente systemen die de mens gaan overheersen? Lode Lauwaert focust liever op wat zich voor onze ogen afspeelt: (zelfrijdende) wagens, smartphones, apps, stoommachines, kerncentrales, computers en alle andere machines rondom ons. In een glasheldere stijl werpt hij een filosofische en eigenzinnige blik op technologie en AI. Verwacht je aan een frisse en kritische blik op dé thema’s van deze tijd.
Het is al lang geen geheim meer dat zowel op technisch, menselijk als maatschappelijk vlak de veranderingen die de digitalisering met zich meebrengt bijzonder groot zijn. Maar wist je ook dat die digitalisering ons niet minder maar juist méér mens maakt? Waardoor we als mens zélf geëvolueerd zijn naar wat je een nieuwe mensensoort zou kunnen noemen: maak kennis met de ‘homo digitalis’! Meer mens dan ooit.

Hetty Helsmoortel

Hoe CRISPR onze toekomst zal herschrijven

Het gebeurt niet elke dag, maar soms wordt er een ontdekking gedaan die de samenleving helemaal op zijn kop zet. Vandaag is dat CRISPR, de uitvinding van de eeuw, alleen weet u dat nog niet. Tot nu.

Maar wat is CRISPR? Een revolutionaire techniek om aanpassingen uit te voeren in het DNA van eender welk organisme. Waarom moet je dit weten? Omdat CRISPR prachtige kansen biedt, maar ook gevaren en een hoop ethische dilemma’s. Nu het genetisch aanpassen van mensen mogelijk wordt, vindt Hetty het hoog tijd dat we onszelf vragen stellen. Baby’s die geen HIV meer kunnen krijgen? Een nieuwe kankertherapie? Wat als intelligentie of geaardheid genetisch beïnvloedbaar zijn? Wat moeten we met deze technologie?
Wist je dat er bij ons, in Oost-Vlaanderen, bijzondere ruimtevaartprojecten worden gerealiseerd? Zo werden er al drie Belgische satellieten ontworpen, gebouwd, getest én gelanceerd! Om iets bijzonders te doen in de ruimte moet je dus helemaal niet naar Amerika. Ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen blikt even terug, maar kijkt vooral vooruit. Naar bijzonder innovatieve projecten die inspireren en ons hier op aarde in de toekomst zullen helpen. Wist je bijvoorbeeld dat we bezig zijn met een missie om de aarde te beschermen tegen een asteroïde-inslag, dat we bemande missies naar de maan en Mars voorbereiden en tussendoor ook nog even wat technologie ontwikkelen om foto’s te maken van planeten bij andere sterren?

Pieter-Jan Vandevelde

Waarom co-creatie essentieel wordt om succesvol te innoveren in een snel veranderende wereld

Duurzame meerwaarde creëren in retail, dat is de unieke missie van Colruyt Group, die in de laatste decennia is uitgegroeid tot een gediversifieerde organisatie. Retail kent een ruime interpretatie: van voeding tot heel uiteenlopende activiteiten zoals energie, gezondheid en fashion. Een boeiende onderneming dus die met beide voeten in tal van complexe ecosystemen staat. Benieuwd vanuit welke motivaties Colruyt Group gericht investeert en innoveert in al deze waardeketens? Verschillende succesvolle innovatievoorbeelden zijn bekend: denk maar aan de zeeboerderij, de volledig geautomatiseerde Okay Direct of de zero-emissie waterstoftrucks. Voorbeelden van innovatie waar een ecosysteem met sterke partners de sleutel is om snel vooruitgang te maken.
Moet innovatie kostelijk en radicaal zijn? Helemaal niet, en dat maakt Yasmien Naciri ons duidelijk. Ze legt ook uit hoe je best begint aan een innovatieproces in een omgeving waarin weinig wordt vernieuwd. Want wat doe je als innovatie zowel intern als extern bedreigend overkomt? En hoe zorg je ervoor dat je iedereen meekrijgt in je verhaal, zodat innovatie voor jouw organisatie doet werken in plaats van tegenwerken? Maak je klaar voor een pak praktische tips en herkenbare voorbeeldcases.

Belevingsmarkt

Je kon opnieuw heerlijke ontdekkingen doen op onze unieke belevingsmarkt en zien hoe de toekomst nu al concreet vorm krijgt. Met welke innovaties experimenteren onze hogescholen en universiteiten? En met welke innovaties zijn ondernemers aan de slag? Je kon het allemaal zelf beleven op onze interactieve belevingsmarkt.