Op het Festival van de Toekomst willen we je niet alleen inspireren met razend interessante keynote sprekers. We willen jou de toekomst ook laten zien, voelen en ruiken op onze unieke belevingsmarkt. Met welke innovaties experimenteren onze hogescholen en universiteiten? En met welke innovaties zijn ondernemers aan de slag? Je kan het allemaal zelf beleven op onze interactieve belevingsmarkt.
AgroFoodNature van HOGENT ondersteunt lokale ketens in de ontwikkeling van innovatieve voedingsmiddelen. Plantaardige producten, zoals granen en peulvruchten bieden heel wat potentieel. Wat denk je van de gele erwt als vleesvervanger? Bakkerijproducten op basis van peulvruchten? Of het brouwen van laag-alcoholisch bier via een innovatief proces met een unieke gist? Kom langs en proef de innovaties op onze stand!
Croptic maakt gebruik van drones en AI-technologie om nauwkeurig te bepalen waar onkruid in het veld voorkomt. Deze waardevolle data wordt gekoppeld aan landbouwmachines, zodat herbicide alleen wordt gespoten waar het echt nodig is. Dit kan tot wel 95% besparen op bestrijdingsmiddelen. Daarnaast veroorzaken ziekten in de aardappelteelt jaarlijks aanzienlijke productieverliezen voor landbouwers. Met behulp van geautomatiseerde drones kunnen zieke planten snel en accuraat worden herkend en gelokaliseerd. Voor het automatiseren van de dronevluchten werkt Croptic samen met Nederlandse bedrijf Tective Robotics binnen het kader van CrossRoads Vlaanderen-Nederland. Bezoek onze stand, ontdek innovaties die de landbouw efficiënter en duurzamer maken en hoe CrossRoads ook jouw innovatie kan ondersteunen.
Of je rode kool nu knapperig verwerkt in een zomerse salade of smeuïg serveert met appelmoes en worst, deze veelzijdige groente heeft meer te bieden dan je denkt. Het krachtige paarsrode pigment, anthocyaan, dat misschien wel eens hardnekkige vlekken op je kleding achterlaat, kan worden ingezet als biologische kleurstof. Uit de niet-eetbare bladeren die op het veld blijven liggen, wordt deze kleurstof gewonnen voor zowel medische toepassingen als voor textiel. Bezoek onze stand en kleur een totebag met rode kool! Daarnaast tonen we met live demonstraties hoe verschillende afvalstromen een tweede leven krijgen. Van oude appelbomen naar mayonaise of van koffiegruis naar cosmetica.
Fabriek Logistiek is een testcentrum voor logistieke oplossingen, waar bedrijven de nieuwste innovaties kunnen uitproberen. Eén van die innovaties is de RFID-scanner. Met een RFID-scanner kun je meerdere objecten tegelijk detecteren, wat bijzonder handig is bij het verwerken van grote hoeveelheden goederen. In tegenstelling tot streepjescodes, waarbij direct zicht op de code vereist is, kunnen RFID-scanners tags door objecten heen lezen, zoals verpakkingen of andere obstakels. Dit versnelt en vereenvoudigt het scanproces aanzienlijk. Ben jij in staat om de juiste doos op onze stand eruit te halen?
Textiel is veel meer dan alleen mode. Bijvoorbeeld slimme kleding voor kinderen met een hersenverlamming, uitgerust met sensoren die stress meten tijdens revalidatieoefeningen. Of denk aan innovatieve textieloplossingen voor de transportsector, zoals diefstalbestendig materiaal voor vrachtwagens. Bij een poging tot inbraak, veroorzaakt door het doorsnijden met een mes, ontstaat er een kortsluiting die een alarmsignaal activeert. Bezoek onze stand en ontdek nog talloze andere technologieën, zoals lichtgevend textiel of stoffen die van kleur veranderen bij temperatuurverschillen.
Benieuwd naar de winkel van de toekomst? Ontdek hoe technologie de retailwereld op zijn kop zet! Beleef hoe digitale innovaties jouw winkelervaring slimmer, persoonlijker en efficiënter maken. Test het zelf met een interactieve winkeldisplay, waarbij je in gesprek gaat met een AI-gestuurd brand character dat inspeelt op jouw behoeften. Daarnaast kun je duurzame verpakkingen uit ons lab bekijken, vastpakken en testen. Zo krijg je een compleet beeld van hoe technologie en duurzaamheid hand in hand gaan in de moderne retailomgeving.
Ben je benieuwd hoe we de toekomst van onze planeet kunnen verbeteren door afval om te zetten in waardevolle grondstoffen? Wat dacht je van een bloempot gemaakt uit mest? Lekkere producten gemaakt van algen? Of zelfs een huis gebouwd met vezels uit bermgras? Klinkt als sciencefiction? Op de stand van Universiteit Gent ontdek je hoe deze innovatieve technologieën werkelijkheid worden en ons helpen om een circulaire economie te creëren.
Technische profielen zijn schaars, dus hoe sneller en efficiënter je medewerkers kunt opleiden, hoe beter. Met behulp van extended reality kunnen zelfs de meest complexe taken op een veilige manier aangeleerd worden. Met wearables en smart glasses kunnen medewerkers bijvoorbeeld stap voor stap worden begeleid bij live herstellingen op locatie. Bezoek de stand van het Gentse bedrijf SupportSquare en ervaar hoe het is om een energieneutraal huis te bouwen in Virtual Reality, of gebruik de HoloLens en leer hoe je bouten en moeren op de juiste manier plaatst in een luchtreservoir.
SpineWise is een intelligente wearable die de rug monitort op het werk. Door het tracken van beweging wordt aan de werkgever inzichten gegeven over jouw rugbelasting. De wearable trilt om je direct te waarschuwen als je een foutieve houding aanneemt, zodat je slechte gewoontes kunt afleren. Test de wearables uit op de belevingsmarkt en ontdek hoe je met een gezonde houding rugklachten kunt voorkomen!
Vanaf 2035 zal Europa de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren verbieden. Momenteel is al 5% van de auto’s in Europa elektrisch, wat goed is voor ongeveer 700.000 laadpunten. Naarmate het aantal elektrische voertuigen toeneemt, zullen er nog miljoenen extra laadpunten nodig zijn. Een van de grootste zorgen van chauffeurs is namelijk dat ze onderweg geen laadpunt kunnen vinden, wat de overstap naar e-mobility vertraagt. Maar waar moeten die laadpalen komen? Waar is de vraag het grootst en hoe kunnen we deze optimaal plaatsen? Bezoek onze stand en ontdek via een live demonstratie hoe RetailSonar met behulp van slimme data en AI de meest geschikte locaties voor (publieke) laadpalen identificeert.